Natte koeltorenkaart op Atlas Leefomgeving actief

Natte koeltorens kunnen bij slecht onderhoud of beheer Legionellose ofwel Veteranenziekte veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat bekend is waar deze installaties staan. Dit is nu mogelijk op de Atlas Leefomgeving

Natte koeltorens zijn installaties  die gebruikt worden voor het afvoeren van overtollige warmte uit productieprocessen en gebouwen door middel van het vernevelen van water in een open constructie. Natte koeltorens zijn – bij onvoldoende onderhoud en beheer – bekende verspreidingsbronnen van legionellabacteriën. Een besmetting met legionella kan leiden tot Legionellose ofwel de Veteranenziekte. Dit is een ernstige ziekte die lijkt op een longontsteking. Legionellose kan blijvende effecten op de gezondheid tot gevolg kan hebben, of zelfs de dood.

Wereldwijd staan natte koeltorens bekend als belangrijke besmettingsbronnen en ook Nederland heeft hier al ervaring mee opgedaan. In 2006 was er een Legionellose-uitbraak door een slecht onderhouden natte koeltoren bij het Post CS-gebouw in Amsterdam. Gevolg: ruim 30 zieken (waarvan een deel chronisch) en drie doden. 

De al bekende locaties van koeltorens staan op de koeltorenkaart. Op deze kaart kunnen ingelogde gebruikers ook meldingen doen van koeltorens die nog niet op de kaart staan.